1. Serai daun
2. Bunga kantan
3. Kacang panjang
4. Tauge
5. Mentimun
6. Serai (hiris semua bahan tadi dari 1
hingga 6 halus2 ) ketepikan
7. Kelapa parut digoreng kekuningan dan
digaul dengan isi ikan bakar dan 3 ulas
bawang merah ( isi ikan dan bawang
mesti ditumbuk terlebih dahulu
bersama-sama dengan garam dan gula
secukup rasa) Hiris selabu bawang besar dan gaulkan dengan kelapa parut tadi, kemudian
ketepikan
Bahan Tumis
1. Bawang merah
2. Cili kering
3. Budu
4. Sedikit belacan
5. Garam dan gula secukup rasa ( kesemua bahan tumis ini diblend dgn pati
santan. Kemudian tumis dengan minyak di atas dapur dan tunggu hingga pecah
minyak. Seterusnya masukkan baki santan pekat dan masak lagi hingga pecah minyak )
Bahan Sambal
1. 6 biji cili merah
2. sedikit garam dan gula
3. Sedikit cuka
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment